A Tanszék TDK tevékenysége

Menu Display

A tanszék TDK tevékenysége

Last modified: 01. March 2022

A zöldség- és gombatermesztés iránt érdeklődő, kísérletező kedvű hallgatóink a Tudományos Diákkör keretében külön lehetőségeket kapnak önálló kutatómunkára is. Lehetőségük van a tanszéki kutatási témákba bekapcsolódni, vagy már korábbi kísérleteiket, a család vagy településük kertészeti vonatkozású tevékenységéhez kapcsolódó munkákat végezni. Ennek a tevékenységnek évenkénti megmérettetése a Kari és az Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon történik. Hallgatóink az elmúlt években a következő témákban (a teljesség igénye nélkül) készítettek dolgozatokat.

A vastagon szedett címek a helyezést elért munkákat jelölik.

2001:
Bárkai Krisztián: A különböző K formák alkalmazása vízkultúrás paprikatermesztésben
Buknicz Tímea: Környezeti tényezők hatása a paradicsom alakú paprika beltartalmára
Halasy Endre: A tápoldat N és K aránya a kőgyapotos paradicsom termesztésben
Hirka János:  Komplex tápoldatozó műtrágyák alkalmazása a paprika hajtatásban
Maszlavér Petra: Csiperkekomposzt készítésének technológiai változatai
Kovács Noémi: A gumós édeskömény beltartalmi értékeinek alakulása a káliumtrágyázás függvényében
Tompos Dániel: Tenyészterület és a metszésmód hatása az étkezési paprika  termésére
Gremen Géza: A paradicsom fajták fontosabb minőségi tulajdonságainak értékelése

2002:
Gyúrós János: Fehérhúsú paprikafajták összehasonlító vizsgálata kőzetgyapotos hajtatásban
Kocsis Ibolya: Tojásgyümölcs fajták összehasonlító vizsgálata kőzetgyapoton és talajon
Szabó Zsuzsanna Julianna: A Solanaceae családhoz tartozó zöldségfajok mészhiány betegsége és gyógyítása
Irinyi Barnabás: A földkeverék bentonit tartalmának hatása az uborkapalánta fejlődésére
Sipka Ágnes: A fény és a hőmérséklet hatása a paprika termésképzésére vízkultúrában
Szepesi Zsuzsanna: A tápoldat N:K arányának hatása a paprika fejlődésére és termésképzésére vízkultúrás termesztésben

2003:
Szamosi Csaba: A sárgadinnye őszi hajtatása
Tímár Zoltán: A fokhagymatermesztés gazdaságossági elemzése

2004:
Gombos Krisztina: Különböző virágzástípusú uborkafajták éréslefutásának vizsgálata

2005:
Molnár Katalin: A szelén és a Bioplasmás lombtrágyázás hatása a sárgarépára
Vári Rita: Tápanyagellátási rendszerek hatása a fűszerpaprika termés mennyiségére és minőségére

2006:
Balázs Gábor: Az oltás hatása, szerepe és várható jelentősége a hazai sárgadinnye termesztésben.
Virág Ferenc: Zeller fajta-összehasonlító kísérlet

2007:
Hutter Ádám: Cékla ökológiai szemléletű termesztése és feldolgozása

2008:
Danyi Helga: Hajtatott tojásgyümülcs termesztéstechnológiáinak összehasonlítása
Bóné László: Agaricus brasiliensis (A. blasei MURRILL) törzsek micélium növekedésének vizsgálata
Lestál Gábor: A letermett csiperkekomposzt újrahasznosításának tapasztalatai

2009:
Sohajda Lajos: Tápanyag-utánpótlási technológiák az oltott görögdinnye termesztésben 
Mihály Máté: Káliumtrágyázás a szabadföldi paprikatermesztésben
Fekete Dávid: Az oltás hatása és jelentősége az oltott görögdinnye termesztésében FruitVeb
Mazács Attila: Klimatikus tényezők hatása a hajtatott paradicsom minőségére
Almási G. Rita:  Növénykondícionáló anyagok vizsgálata a bokorbab (Phaseolus vulgaris L.) termesztéséhez
Kovács Violetta: Ördögszekér laskagomba (Pleurotus eryngii) üvegházi termesztése

2010:
Farkas Erzsébet: Agaricus blazei törzsek összehasonlítása
Fekete Dávid: Alanyhatások vizsgálata a magyarországi görögdinnye termesztésben
Németh Tamás: Étkezési paprika hajtatása kötött talajon

2011:
Kovács Amelita: A laskagomba D-vitamin tartalmának növelése ultraibolya fénnyel
Molnár Gábor: Okra (Abelmoschus esculentus M.) fajták termeszthetőségének vizsgálata Magyarországon

2012:
Benedek Szilveszter: Palántanevelés során alkalmazott foszforműtrágyázás talajbani megkötődése és növényi felvehetősége
Hajdu Csilla: Pleurotus eryngii (DC. : Fr.) Quél. var. ferulae Lanzi termeszthetőségének lehetőségei kifőzött kávéőrleményen
Kiss Andor: Fűszerpaprika termesztéstechnológiájának fejlesztése hideghajtatásban
Farkas Zsóka: Baktérium készítmény hatásvizsgálata a csiperkegomba néhány betegségére
Horváth Bianka: Fűszerpaprika fajták összehasonlítása szabadföldi és fólia alatti termesztésben
Mihály Máté: Káliumformák hatásának összehasonlító elemezése a szabadföldi paprikatermesztésben
Petróczki Vivien: A Helicoverpa armigera kártétele különböző paradicsom és fűszerpaprika fajtákon
Tóth Ádám András: Gomba törzsgyűjteményi micélium regenerációjának mérése kétféle táptalajon

2013:
Haladin Erika: A csicseriborsó (Cicer arietinum L.) termeszthetősége és felhasználhatósága zöldségnövényként
Nógrádi Benedek: Laskagomba termesztése ötféle papírhulladékon
Kecskeméti Sándor: Bacillus subtilis vizsgálata a csiperkegomba főbb kórokozói ellen
Kerek Máté: Fűszerpaprika - őrlemények beltartalmi értékeit befolyásoló tényezők vizsgálata

2014:
Pálffy Ottó: Gyógygomba alapú táplálék-kiegészítők fejlesztése
Petró Pál: Termesztéstechnológiai fejlesztések összehasonlító vizsgálata szabadföldi tojásgyümölcs-termesztés során
Sámi Anett: A dinnye palántanevelés gazdaságossága a KITE Zrt-nél
Schuszter Izabella Klára: Spóramentes laskagomba fajtajelöltek vizsgálata
Werner Ádám: Alanyok hatásának vizsgálata a görögdinnye egyes beltartalmi értékeire

2015:
Boros Ildikó Fruzsina: Változó arányú kálium és nitrogén trágyázás hatása a sárgarépa mennyiségére és beltartalmi értékeire
Moskola Bianka: Az oltás hatása a hajtatott sárgadinnye minőségi paramétereire
Szukács Gergely: Laskagomba termesztése gyalogakác forgácson

2016:
Bagi Bianka: Alanyok hatása a hajtatott fehér típusú paprika mennyiségi és minőségi paramétereire
Fucskó Miklós: Komposztdúsítás hatása a laskagomba termesztésben
Rikk Péter: Dúsítóanyagok hatásvizsgálata csiperke- és laskafajták micélium növekedésére
Vidacs Mihály Péter: Őshonos Ganoderma fajok (G. applanatum és G. resinaceum) termesztésbe vonása
Werner Ádám: Alanyhasználat a hajtatott kápia paprika termesztésében

2017:
Jenei Lajos: Laskagomba fajták összehasonlítása házi gyártású termesztőközegen
Németh Dzsenifer: Különböző színű sorköztakaró fóliák hatása a görögdinnye mennyiségi és minőségi paramétereire
Szekeres Zoltán: Talajtakarás hatása a cukkini (Cucurbita pepo var. giromontina) koraiságára és termésmennyiségére
Szukács Gergely: Különböző takaróföldek hatása a csiperkegomba termesztésére
Vidacs Mihály: Tizenegy Ganoderma törzs összehasonlító vizsgálata
Vöő Csaba: Vetőmagkezelési eljárások alkalmazása a csemegekukorica termesztésében
Kuti Kamilla Erika: A Trichoderma aggressivum f. aggressivum első európai megjelenése csiperkegombán

2018:
Fenyvesi Zsuzsa: Egyes sárgadinnye fajták (Cucumis melo L.) érzékszervi és beltartalmi paramétereinek vizsgálata
Papdi Enikő: Biolombtrágyák hozamnövelő hatása a paprikatermesztésben
Csabai László: Csemegekukorica hibridek összehasonlító kísérlete csernozjom talajon
Jenei Lajos: Gombaszúnyogok válaszreakciója különböző intenzitású fényre
Kuti Kamilla Erika: A metrafenon hatása a csiperketermesztésben előforduló gombakórokozókra

2019:
Lempel Donát: Oltásmódok a sárgadinnye (Cucumis melo L.) gyakorlati termesztésében
Papp Csenge Dóra: Az RS 841-es alanyfajta hatása különböző görögdinnye fajták mennyiségi és beltartalmi mutatóira
Takács Eszter: Fejes saláta fizikai és beltartalmi paramétereinek, valamint mikorrhizáltságának értékelése különféle mulcsanyagok használata mellett
 

Országos Tudományos Diákköri Konferencián helyezést elért hallgatóink:

Farkas Erzsébet - I. helyezés: Agaricus blazei törzsek összehasonlítása

Mihály Máté - I. helyezés: Káliumformák hatásának összehasonlító elemezése a szabadföldi paprikatermesztésben

Németh Dzsenifer - I. helyezés: Különböző színű sorköztakaró fóliák hatása a görögdinnye mennyiségi és minőségi paramétereire

Hajdu Csilla - ll. helyezés: Pleurotus eryngii (DC : Fr.) Quél. var. ferulae Lanzi termeszthetőségének lehetőségei kifőzött kávéőrleményen

Pálffy Ottó - ll. helyezés: Gyógygomba alapú táplálék-kiegészítők fejlesztése

Kerek Máté - ll. helyezés: Fűszerpaprika - őrlemények beltartalmi értékeit befolyásoló tényezők vizsgálata

Kuti Kamilla Erika - II. helyezés: A Trichoderma aggressivum f. aggressivum első európai megjelenése csiperkegombán; Különdíj: A metrafenon hatása a csiperketermesztésben előforduló gombakórokozókra

Tóth Adrienn - II. helyezés: Az Acidovorax citrulli (Schaad et al., 2009) újabb megjelenése hazánkban

Jenei Lajos - III. helyezés: Gombaszúnyogok válaszreakciója különböző intenzitású fényre; Különdíj: Laskagomba fajták összehasonlítása házi gyártású termesztőközegen

Vidacs Mihály Péter - III. helyezés: Tizenegy Ganoderma törzs összehasonlító vizsgálata

Bagi Bianka - Különdíj: Alanyok hatása a hajtatott fehér típusú paprika mennyiségi és minőségi paramétereire