Keresztezéses nemesítéssel  előállított cseresznye fajtasorozat

Innovációk_Keresztezéses nemesítéssel előállított cseresznye fajtasorozat

A Gyümölcstermesztési Kutatóközpont által előállított gyümölcsfajták közül kiemelkedő jelentőségűek a cseresznyefajtáink, melyek közel két hónapos érési időszakot átívelő fajtasort alkotnak. A munka az 1950-es években kezdődött, és a jelenleg is tart.


Fajtasorunk a Rita℗ érési idejével kezdődik, mely nemcsak Magyarországon, hanem Európa délnyugati részén is meghatározó fajtának számít. A Tünde℗ a Bigarreau Burlat fajtával egy időben érik, de a standard fajtához képest keményebb húsállományú. Az Annus℗ korai érési idejű, nagy gyümölcsméretű, és rendkívül kemény húsállományú fajta. A Carmen℗ jelenleg a legnagyobb gyümölcsmérettel rendelkező cseresznyefajta az európai termesztésben. A Carmen℗ után érő Vera℗ és az Aida℗ fajták nagy gyümölcsméretükkel, illetve sötét termésszínükkel emelkednek ki a termesztett fajták közül. A Paulus℗ jelenleg a legnagyobb gyümölcsű, öntermény fajta a szortimentünkben.
A munka folytonosságát jelzi, hogy 2018-ban két új fajtajelöltünk nemzetközi fajtaoltalmi bejelentése is megtörtént. A Kira℗ a Carmen℗ fajtával azonos időben érik, ám a gyümölcs fizikai tulajdonságai a szüret utáni manipulációra sokkal alkalmasabbá teszik, míg a Pillangó℗ a ma egyre divatosabbá váló kétszínű gyümölcsű fajta. Legújabb fajtánk a 2021-ben bejelentett Magdolna.
A munkát olyan szövettenyésztésen alapuló technikák segítik, mint az embriómentés. Ezzel az amúgy gyenge csírázási képességű hibridek magjainak embriójából is fel tudunk nevelni korai érésű hibrid növényeket.

Kapcsolat:
MATE Kertészettudományi Intézet
Gyümölcstermesztési Kutatóközpont - Budatétényi Kutatóállomás
Dr. Preininger Éva - tudományos főmunkatárs, kutatóállomás-vezető
E-mail: gyumolcstermeszto@uni-mate.hu