Zöldségtermesztési Kutatóközpont

Zöldségtermesztési Kutatóközpont


A Zöldségtermesztési Kutatóközpont  (ZKK )  a jogelődjei közt tudhatja a több mint  százéves múltra visszatekintő hazai fűszerpaprikakutatás elődintézményeit. Ezt integrálva a zöldségtermesztési ágazat számára a  gyakorlatban hasznosuló kutatási tevékenységet folytat a  termelők igényeire alapozva.
A ZKK szervezetileg két egységben, a Kalocsai és a Szegedi Kutatóállomásokon végzi tevékenységét, amely magában foglalja a termesztés-technológiai  kutatás - fejlesztést, nemesítést, génmegőrzést, fajtafenntartást. 

A tápanyag- és víz-ellátási, termesztéstechnológiai kísérletek elsődleges  célja a klímaváltozás által  indukált, megváltozott környezeti tényezők hatásainak csökkentése, a termesztés kiszámíthatóságának, ezáltal jövedelmezőségének biztosítása. A nemesítési tevékenység kiemelt feladata az új rezisztencia források felkutatása, DH vonalak létrehozása, a termőképesség, koraiság, beltartalmi jellemzők, domináns kórokozókkal szembeni ellenállóság valamint a  termésbiztonság fokozása.

Ehhez kapcsolódóan a meglévő géngyűjtemény fenntartása és fajtafenntartóként kiváló minőségű szuperelit vetőmag előállítása a termelői igények kiszolgálása és a biológiai sokszínűség megőrzése érdekében.

Fűszerpaprika nemesítési csoport

Feladatai: A nemesítés fő célkitűzése az ágazat, a termelők igényeinek megfelelő új fajták előállítása, a fenti prioritások figyelembe vételével. Ezenkívül  intenzív szabadföldi és fólia alatti technológiák fejlesztése, a génforrások szűrése, értékelése, környezetkímélő trágyázási és öntözési technológiák kidolgozása, betakarítási és utóérlelési technológiák fejlesztése.
Kutatási feladatként jelentkezik új fajok – alternatív növények, alacsony, illetve magas hő- és fényigényű kultúrák kipróbálása, ehhez kapcsolódóan jó termesztési és feldolgozási gyakorlat bevezetése. 

Paradicsom és vöröshagyma nemesítési csoport

Feladatai: Fajta előállító nemesítés, a termelői, feldolgozói és fogyasztói igényeknek egyaránt megfelelő korszerű, versenyképes hibridek előállítása. Termesztéstechnológiai vizsgálatok ipari paradicsomban, különös tekintettel a víz és káliumellátásra, 
Új, nagy termőképességű Makói típusú, jó fűszerező értékű, a konkurenseknél magasabb szárazanyag tartalmú és jobban tárolható hibridek kifejlesztése, a vöröshagyma számos további bel tartalmi paraméterére, mint például a csípősségre, vagy alacsony csípősségre történő szelektálás.
 

Kalocsai Kutatóállomás
Kutatóállomás-vezető: Gáll Tibor Károly
mezőgazdasági mérnök
6300 Kalocsa Obermayer tér 9.
E-mail: gall.tibor.karoly@uni-mate.hu 

Szegedi Kutatóállomás
Kutatóállomás-vezető: Gáll Tibor Károly
mezőgazdasági mérnök
6721 Szeged Külterület 7.
E-mail: gall.tibor.karoly@uni-mate.hu