A modern táplálkozási irányzatokban kiemelt szerepet kapnak a növényekben megjelenő humán élettani szempontból is fontos komponensek. Az egyes vitaminok (pl: C-vitamin), antioxidánsok, növényi színanyagok (pl: antocianin, karotinoid, klorofill), íz- és zamatanyagok (pl: cukor, sav, brix, kapszaicin) meghatározása segítheti a növények biológiai értékének felmérését, továbbá támogatja a termesztéstechnológiai, nemesítési célkitűzések megvalósulását. Az egyes környezeti tényezők hatása a termesztett zöldségnövények fitonutriens összetételére nagyban befolyásolja azok felhasználhatóságát, valamint segíthet a klímaváltozás elleni növénytermesztési stratégiák fejlesztésében. Laborjainkban többféle módszer szerint is képesek vagyunk friss és feldolgozott zöldségnövények egyes beltartalmi értékeinek meghatározására, amely az árutermelő kertészeken kívül a szakigazgatási feladatok ellátását is segítheti.
Kapcsolat: MATE Kertészettudományi Intézet Zöldség- és Gombatermesztési Tanszék Dr. Geösel András - egyetemi docens, tanszékvezető E-mail: geosel.andras@uni-mate.hu