Futó projektek

Futó projektek

A Kertészettudományi Intézet jogszabályok által rögzített állami feladatokat is ellát (pl. génmegőrzés, fajta nemesítés, fajta előállítás), ezen felül megbízási szerződések és pályázatok formájában végez innovációs tevékenységet. Az Intézet használatában és részben kezelésében több száz hektár termőterület van, amely lehetővé teszi a magyarországi termőhelyek széleskörű vizsgálatát az egyes növényfajok esetén.

 

A gombatermesztési hulladék rovarlárvákkal történő újrahasznosítását kutatják 


A Bio-Fungi Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) konzorciuma GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00183 azonosító számú „A gombatermesztési hulladék rovarlárvákkal történő újrahasznosításának kutatás-fejlesztése” című projektjére 452,13 millió Forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el, a projekt összköltsége pedig 812,38 millió Forint.  
Az étkezési gombák termesztése során egyrészt nagy mennyiségű letermett komposzt, másrészt egyéb szedési “hulladék” keletkezik, amelyek tápanyagokban gazdagok és némi feldolgozás után visszailleszthetők a körforgásos gazdaságba. A projekt egyik célja kiválasztani azokat a rovarfajokat, amelyek a gomba komposztban lévő tápanyagokat elfogyasztják és további értékes anyagokká alakítják. Ez azért jelent szakmai és tudományos kihívást, mert jelenleg csak nagyon kevés rovarfaj lárvája képes és alkalmas erre, amelyeké igen, azok pedig jellemzően nehezen szaporíthatók. A 2025. tavaszáig tartó kutatás tehát arra összpontosít, hogy szelektálja azt a lárvafajt, amely nagy mennyiségben és hatékonyan képes a letermett gombakomposztot feldolgozni, mindezt egy lárvanevelő moduláris konténeres technológia kifejlesztése mellett.  
Ezzel egyszerre több iparági probléma is megoldható lehet. Várakozásaink szerint a rovarfehérje felhasználható lesz a gombatermesztésben, mint dúsító anyag, másrészt a rovarfehérje előállításakor keletkező salakanyagban koncentrálódik a komposzt hatóanyaga, amely megfelelő visszaforgatással csökkentené a napjainkban nagyon költségessé vált műtrágyák felhasználását a növénytermesztésben. A projekt sikeres megvalósulása esetén mindezt kisebb környezeti terheléssel és fenntartható módon, a körforgásos gazdaság elveinek megfelelően tudnánk elérni. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A BIOFRUITNET projekt

 

"Az innováció fellendítése a BIOGYÜMÖLCS-termesztésben erősebb hálózatokon keresztül" (GA 862850) projekt fő célja a meglévő innovatív ismeretek és azok gyakorlati megvalósítása közötti szakadék megszüntetése, amelynek célja a biogyümölcs-termesztés igényeinek kielégítése. A projekt középpontjában a bio almafélék, csonthéjasok és citrusfélék állnak, célja az európai biogyümölcs-termelés versenyképességének erősítése a következők révén:

·   A biogyümölcs-termesztéssel kapcsolatos meglévő gyakorlati és tudományos ismeretek összegyűjtése és szintetizálása annak érdekében, hogy azokat széles körben el lehessen terjeszteni az uniós országok között olyan egyszerű formátumok révén, mint az e-learning, podcastok, videók és rövid cikkek.

·   Az ökológiai gyümölcstermesztésben létrehozott hálózatok megerősítése és a közöttük lévő kapcsolatok létrehozása az ökológiai gyümölcstermelők és a jó információáramlással rendelkező érdekelt felek erős hálózatának létrehozása érdekében.

A projektet a Naturland Nemzetközi Mezőgazdasági Termelők Szövetsége koordinálja, és 15 partnerszervezettel [1] együttműködve valósítja meg, amelyek összesen 12 országot képviselnek. Három éven keresztül együtt fognak működni annak érdekében, hogy gyakorlati módon tájékoztassák a mezőgazdasági termelőket a gyümölcstermesztésben előforduló kártevők és betegségek kihívásainak kezeléséről.

Látogasson el a BIOFRUITNET hivatalos honlapjára a https://biofruitnet.eu/ 

 


The BIOFRUITNET project – “Boosting Innovation in ORGANIC FRUIT production through stronger networks” (GA 862850) main objective is to close the gap between existing innovative knowledge and its practical implementation, aiming to fulfill the needs of the organic fruit growing. The project focus on organic pome, stone and citrus fruits and aims to strengthen the competitiveness of European organic fruit production by:

·    Collecting and synthesizing existing practical and scientific knowledge on organic fruit-growing to distribute it widely among the EU countries through easy formats like e-learning, podcasts, videos and short articles.

·    Strengthening the established networks in organic fruit growing and establish links between them to create strong networks of organic fruit producers and stakeholders with a good flow of information.

The project is coordinated by the International farmers association Naturland and carried out in collaboration with 15 partner [1] organisations representing 12 countries in total. They will work together during 3 years to provide information to the farmers in a practical way to tackle the challenges of pests and diseases in fruit crops.

Visit BIOFRUITNET’s official website at https://biofruitnet.eu/