Fenntarthatósági gyakorlaton jártunk

Slider_Fenntarthatósági gyakorlaton jártunk

2022. október 14. - terepgyakorlat Ócsán a Bio-Fungi Kft-nél és a Syngenta magyarország Kft-nél

 

Képzéseinken jelentős hangsúlyt fektetünk a fenntartható kertészeti technológiák ismertetésére. A gombatermesztés a kertészeti ágazat olyan szelete, amely a körforgásos gazdálkodás élő gyakorlata.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

A gombatermesztés során mezőgazdasági melléktermékekből állítják elő a gombakomposztot, a termesztés alapanyagát. A letermesztés során pedig környezet kímélő technológiákat alkalmazva, minimális vegyszer és növényvédőszer felhasználása mellett állítjuk elő az ehető gombákat. A termesztett gomba ráadásul nagyon kevés vizet igényel. Számítások szerint 1 kg friss csiperkegomba előállításához mindössze 4-5 liter víz szükséges, amely érték a növények esetében legalább egy nagyságrenddel nagyobb. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezekkel a gondolatokkal vezette fel Mutsy Árpád, a Bio-Fungi Kft ügyvezetője és tulajdonosa azt a sajtótájékoztatót, ahol a cég és a MATE konzorciuma által elnyert GINOP+ pályázat került bemutatásra. A 2.1.1-21-2022-00183 kódszámon futó „A gombatermesztési hulladék rovarlárvákkal történő újrahasznosításának kutatás-fejlesztése” című projekt bemutatására október 14-én került sor a cég ócsai gombafarmján. A MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének professor emeritusa, dr. Fodor Péter az elmúlt tíz év közös, sikerrel zárult pályázatait elevenítette fel. 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Geösel András a Kertészettudományi Intézet vezetőjeként a konkrét pályázat kapcsán elmondta, hogy a probléma felvetése az a hetente többszáz tonna mennyiségben keletkező letermett komposzt, amely a Bio-Fungi Kft. ócsai telephelyén folyamatosan képződik. Vállalásaink során ennek a szerves anyagban gazdag mellékterméknek a kezelését célozzuk meg. A pályázati munka alatt kiválasztjuk azokat a rovarokat, amelyek nagy hatékonysággal csökkentik majd a gomba szedési hulladékot és letermett komposzt mennyiséget. A keletkező rovar fehérje és egyéb salakanyagok kertészeti célú felhasználását egyaránt vizsgálni fogjuk, remélve azt, hogy három év múlva néhány új termékkel fogjuk zárni a projektet. A Kertészettudományi Intézet a növény- és gombatermesztési kísérleteket végzi, míg a kémiai mérések és analitikai módszertan fejlesztése az Élelmiszertudományi Intézet feladata lesz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A sajtótájékoztató előtt a MATE Budai Campusának kertészmérnök BSc és MSc hallgatói, valamint a Zöldség- és Gombatermesztési Tanszék PhD hallgatói átfogó betekintést kaptak a cég gombatermesztésébe. Megismerték a gyakorlatban a laska, ördögszekér laska, shiitake és csiperkegomba termesztéstechnológiáját.

 
 
 


 

 

 


 


 

 

Az üzem látogatást követően a szomszédban lévő Syngenta Magyarország Kft kísérleti telepén ismerkedtek meg a hallgatóink a cég nemesítési módszereivel. A késő őszi szezonban a szabadföldi káposztafélék állományait és a Syngenta Fruit Logistica díjas új karfiol fajtáját is megkóstolhatták a hallgatóink. Egyúttal ajánlatot is kaptak arra, hogy szakmai gyakorlatukat a cégnél töltsék el. A programot a főbb saláta típusok hajtatási szemléje zárta.