Hungarikumok kóstolása a Kertészettudományi Intézetben

Slider_Hungarikumok kóstolása

Utolsó frissítés: 2022 október 25.

A kertészmérnök BSc képzésben nagy hangsúlyt fektetünk az alapos elméleti ismeretek gyakorlattal történő összekapcsolására. Ezért minden tavaszi és őszi félévben terepgyakorlatokat, tanüzemi gyakorlatokat szervezünk, illetve kertészeti termelő cégekhez visszük a hallgatóinkat, hogy széleskörű ismeretekre és kompetenciákra tegyenek szert.

Szeptember végén a Budai Campuson tanuló harmadéves kertészmérnök BSc évfolyam számára a Zöldségtermesztési technológiák tárgy keretén belül „testközelből” ismerték meg hallgatóink a Hungarikumokat.  Hosszú hagyománya van az Intézetben ugyanis annak, hogy az őszi terepgyakorlat egyik napján – a szakmai munkák mellett – közös főzéssel építjük a hallgatók közti emberi és szakmai kapcsolatokat és ismerkedünk a Hungarikum zöldségek minőségi követelményeivel.


Erre a hagyományosan magyar étel, a paprikás krumpli tökéletes lehetőséget biztosít. Hiszen kerül bele magas szárazanyag tartalmú, lehetőleg Makói hagyma (amely ilyen formájában Hungarikum), ezen kívül jó minőségű fűszerpaprika őrlemény (amely Szegedi és Kalocsai is lehet, mindkettő Hungarikum). A megfelelő ízhatások elérése érdekében kolbász (a Csabai kolbász szintén tagja a Hungarikumok társaságának), karikára vágva került a kondérba sok-sok virsli mellé. A Szentesi étkezési paprika helyett (Hugarikum ez is) a Soroksári Kísérleti Üzemben termett paprikát, paradicsomot és burgonyát használtunk a sűrű és szaftos paprikás krumpli elkészítéséhez.

A hallgatóink nagy örömmel és lelkesedéssel tisztították, készítették elő a hozzávalókat, amelyet egy százliteres üstben, szabadtűzön készítettünk el. 

A Kísérleti Üzemben Soroksáron így a napsütésben nemcsak az őszi kertészeti szakmai munkákat sajátították el a hallgatóink, de egy jóízű ebédet is közösen fogyasztottunk el.

A hallgatóinkkal körbejártuk a nyáron felújított fóliasátrakat, őszi ültetéseket végeztünk, paradicsom és uborka kultúrákat számoltunk fel a gyakorlat többi részében.
Az eseményre jelenlegi és korábbi oktatóinkat, valamint a közelben található céges partnereinket (Sylvan Hungária ZRt.) is meghívtuk, akik örömmel tettek eleget a meghívásunknak.

A főzést – kedvező hallgatói fogadtatás esetén - jövőre is megismételjük!​​