Új fajtabejelentések a Kertészettudományi Intézetben

Slider_Új fajtabejelentések

A MATE hazánkban egyedülálló gyümölcsnemesítési programmal rendelkezik, amelynek eredményeként új málna és bodza fajtajelölteket jelentettek be kutatóink.

A MATE alapító okiratában meghatározottak szerint Egyetemünk állami feladatként növényfajok génmegőrzését és nemesítését is végzi. A Kertészettudományi Intézet és jogelődei ezen a téren nagy tapasztalattal és hagyományokkal rendelkeznek. A kezelésünkbe tartozó területeken számos kertészeti növényfaj (többek között: alma, bazsalikom, birs, bodza, citromfű, cseresznye, dió, étkezési és fűszerpaprika, gesztenye, izsóp, kajszi, kamilla, körte, majoranna, mák, málna, meggy, paradicsom, ribiszke, szamóca, szeder, szilva, vöröshagyma stb) fajtafenntartását és genetikai anyag megőrzését végezzük. A MATE által kezelt 10122 db génbanki tételből a Kertészettudományi Intézet 5379 db-t tart fent. Ez jelenti a genetikai bázisát annak a nemesítői munkának, amely lehetővé teszi új, innovatív fajták előállítását, amelyre a hazai és nemzetközi kertészeti termelő gazdaságok részéről jelentős igény mutatkozik. A Kertészettudományi Intézet 430 növényfajtával rendelkezik, amely a MATE tulajdonában lévő fajták több, mint felét jelenti.
A Gyümölcstermesztési Kutatóközpont telephelyein (Budafok, Érd, Nagymaros, Fertőd) több gyümölcsfaj nemesítése zajlik már hosszú évek óta. Ennek eredményeként Kollányi Gábor kutató kollégánk sokéves vizsgálatai és keresztezési munkái eredményeként október hónapban fajtabejelentésre nyújtott be egy új málna és egy fekete bodza hibridet. A Nébih-nél tett bejelentéssel egyidőben a fajtajelöltek már jogi oltalom alatt állnak. A DUS vizsgálatok eredményétől függően várhatóan 3-4 éven belül kaphatnak állami elismerést az új fajták.
A málna esetében az elmúlt években a piaci kereslet a friss fogyasztás irányába mozdult el. A Fertődi maxima málna fajtajelölt nagyméretű, jól tárolható, ízletes gyümölcsével hiányt pótol a korai érésű fajták között.A fekete bodza növény kapcsán jelentős termőfelület növekedés történt hazánkban az elmúlt években. A hazai bodzatermesztés egy fajtára korlátozódik, amely nagy ellátási kockázatot rejt magában. A Fertődi alfa bodza fajtajelölt alkalmas a termésbiztonság növelésére. A nemesítésénél kiemelt célunk volt a magas színanyagtartalom elérése. A nemesítési munkálatok folytatásaként reményeink szerint más fajok esetén is hamarosan újabb fajtákkal bővülhet a hazai és nemzetközi fajtaszortiment.