Német kutatók látogatása a GYKK érdi telephelyén

Slider_Német kutatók látogatása a GYKK érdi telephelyén

2022. október 14. - Érd, Elvira major

2022 októberében Németország Brandenburg tartományából, a Groβbeeren és Müncheberg központú Kertészeti és Arborisztikai Oktató- és Kutatóintézet (Lehr- und Versuchsanstalt für Gartenbau und Arboristik e.V- LVGA, www.lvga-bb.de) 3 munkatársa látogatott el az érdi Elvira majorba kapcsolatfelvétel, ismerkedés céljából. Az intézet egy Berlin mellett található, minősített képzési központ, amely három fő tevékenységi körrel rendelkezik: gyakorlati kertészeti képzés, szemináriumok szervezése és kutatás.

A kutatás Münchebergben a Gyümölcstermesztési Kutatóállomáson (Obstbau- Versuchsstation OBVS) folyik 30 ha kísérleti területen, 16 munkatárssal. Speciális projektjük az ú.n. Branko Projekt (www.branko-bb.de), amely a klímaváltozás gyümölcstermesztésre gyakorolt hatásával és a megváltozott körülményekhez való adaptációval foglalkozik. Úgy kalkulálják, hogy hamarosan olyan lesz a klíma náluk, mint jelenleg Magyarországon. Ezért látogattak Magyarországra, Intézetünkbe valamint több nagyobb termelőhöz is.
 


Részünkről többen ismertettük a GYKK, főleg a Budatétényi-Érdi Kutatóállomás aktuális témáit, így dr. Békefi Zsuzsanna, dr. Bujdosó Géza, dr. Lakatos Tamás, Mohay Piroska, dr. Preininger Éva, Szilágyi Sámuel, Ujfalussyné Örsi Dorottya, Varjas Virág.
A program zárásaként megmutattuk nekik az újabb bemutató ültetvényeinket és a génbankot.