Zöldség- és Gombatermesztési Tanszék

Menü megjelenítése

Zöldség oltással kapcsolatos kutatások

Vezető:

Dr. Kappel Noémi

Tagjai:

Dr. Balázs Gábor, Dr. Maryam Mozafarianmeimandi

Korábbi tagja:

Dr. Bőhm Viktória, Dr. Fekete Dávid, Dr. Csapó-Birkás Zita, Dr. Németh Dzsenifer

A zöldségfélék oltásával foglalkozó kutatócsoport több mint 10 éve dolgozik kabakos és burgonyafélékkel. Elsősorban az oltás hatására javuló stresszűrés, valamint a termések minőségében bekövetkező változások nyomon követésére folytak vizsgálatok. A kutatási eredményekből eddig 6 doktori értekezés született.

Az oltás zöldségek esetében is a lassú nemesítési módszerek gyors alternatívájának tekinthető a növények biotikus és abiotikus stresszekkel szembeni rezisztenciájának növelésére. Kutatások igazolták, hogy az érzékeny fajták ellenálló alanyokra oltása javíthatja a termesztésből adódó stressz problémák (elsősorban hőmérséklet, víz, sótartalom) káros hatásait. A Solanaceae és Cucurbitaceae családba tartozó zöldségnövények ellenálló alanyokra történő oltásával, hatékony és környezetkímélő módon, megakadályozható, ezen magas terméshozamú kultúrák például sóstressz okozta terméshozam csökkenése. Kísérleteinkben a görögdinnye és a padlizsán oltására leggyakrabban használt alanyfajok közül vizsgáltuk, hogy melyik alkalmasabb a görögdinnye és a padlizsán sótűrésének növelésére. Vizsgáltuk azt is, hogy a sótűrés csak az alanyhatás következménye, vagy az oltás önmagában is okozhatja-e a sótúrőképesség javulását.

A zöldségfélék oltásnak az értéknövelő és az értékcsökkentő hatása is megfigyelhető, az oltási kombinációtól függően. Az oltás a termésmennyiséget és minőséget is befolyásolhatja, beleértve a beltartalmi értékeket és a pultontarthatóságot is. Az alany nemes kombinációjától és az oltás kompatibilitásától függően a termés minőségi paramétereinek jelentős változása is megjelenhet; az oltás előnyős, de akár káros hatást is gyakorolhat a termés beltartalmi értékeire és a termés méretét is befolyásolhatja. A szakirodalomban is sokszor ellentmondásos eredmények olvashatók az oltás termésminőséget befolyásoló hatásáról ezért végeztünk mi is ebben a témában kísérleteket görögdinnye, sárgadinnye és étkezési paprika és padlizsán növényekkel.